Dobry poradnik

Jak zwiększyć odporność swojego dziecka

Podejdź poważnie do dbania o odporność dziecka

Podejdź poważnie do dbania o odporność dziecka

Cenne rady

Jak zwiększyć odporność swojego dziecka” to nowa książka Moniki Bigoś, która w prosty i klarowny sposób tłumaczy nie tylko jak dbać o swoją pociechę w czasie choroby, ale też udziela cennych rad jak nie dopuścić do większości zachorowań i zwiększyć jego odporność. Kluczowe okazują się tu produkty pochodzenia naturalnego, które powinny być stosowane przed podawaniem leków. Zrozumiały język, nieunikający bezpośrednich zwrotów do adresata czyni książkę przystępną i z pewnością zrozumiałą dla każdego. Nie przypomina formy wykładu, w którym jesteśmy strofowani za niewłaściwe prowadzenie nawyków żywieniowych. Autorka, dietetyk z wykształcenia i wykonywanego zawodu, postanowiła podzielić się swoimi obserwacjami z rodzicami, którzy mogą uniknąć błędów, które doprowadzają do zachorowań jej małych pacjentów.

Przede wszystkim musimy zacząć dbać o siebie i starannie dobierać produkty, z których robimy posiłki. Dotyczy to całej rodziny, nie tylko maluchów. I chociaż autorka zdaje sobie sprawę, że jakoś jedzenia znacznie pogorszyła się przez lata, stara się tłumaczyć których składników powinniśmy się w diecie wystrzegać. Wrogiem numer 1 okaże się cukier i jego pochodne, który w połączeniu z niewielką aktywnością fizyczną naszych dzieci, prowadzi do zaburzeń wagi i w drastycznych przypadkach do cukrzycy. Bigoś tłumaczy jak odróżnić konserwanty naturalne od sztucznych i które składniki ze spisu w produkcie są szkodliwe dla zdrowia, odpowiedzialne za alergie oraz problemy z trawieniem czy perystaltyką jelit. Sztuczne barwniki i konserwanty mogą powodować u dzieci również astmę i alergię kontaktową, książka pozwoli nam wyeliminować największe z zagrożeń.

Co robić w wypadku choroby?

Przede wszystkim nie wpadać w panikę. Spokojnie trzymać się planu i nie dać się od niego odwieźć. W leczeniu zachowawczym lub grypie warto sięgnąć po składniki pochodzenia naturalnego – czosnek, cytrynę, imbir i syrop z cebuli. Zbawiennym może okazać się też dobry rosół. Autorka prezentuje szereg przepisów, które przydadzą się zabieganym i zajętym rodzicom, którym nie starcza sił na układanie jadłospisów i właśnie dlatego bardzo często ulegają namowom swoich dzieci na niezdrowy posiłek.

Publikacja stanowi kompendium wiedzy dla rodziców, zwłaszcza tych, którzy od jakiegoś czasu zmagają się z problemami zdrowotnymi swoich pociech. Wprowadzenie zasad zbilansowanego posiłku i zdrowego trybu odżywiania wpłynie zdecydowanie na zmianę jakości życia wszystkich domowników i w naturalny sposób podniesie ich odporność. Warto!

Food obraz autorstwa pressfoto - www.freepik.com